Titel: Tron verkar allt.

Meddelare: Änka Katarina Lindkvist  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Brunsnyland

Det var en "bondkäling i Västerbredsjö, som hade råkat ut för en förfärlig värk. För att få bot skickade de iväg drängen med en flaska brännvin till en klok käling i Källsjön i Gideå. Jag tror nästan, att hon hette Anna Greta. Då drängen kom på Sörgidsjömon, blev han trött och satte sig att vila. Det var på kvällen. Här somnade han och vaknade inte, förrän solen stod högt på himmelen nästa dag. "Hur ska det här gå?" tänkte han. Men så hittade han på råd. Han gick till en al och skar sig några bitar bark, som han tuggade sönder och spottade ner i flaskan, varpå han gick hem till matmor och ordinerade om smörjning på samma sätt, som han hört de "kloka" göra. Gumman smorde sig och blev kvitt värken och det fort nog ändå. Hon trodde, att han varit till "Källsjökälingen". Men omkring ett år därefter var drängen full en gång och talade om bedrägeriet. - Kälingen fick igen samma värk på ögonblicket! Där kan man se, vad tron gör!